Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ταυτότητα

Ο ενοριακός Ι. Ναός Αγίου Γεωργίου Χαροκόπου Καλλιθέας υπάγεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ιδρύθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το 1935. Ανήκει στο ρυθμό της τρίκλιτης βασιλικής με τρούλλο. Τα τρία κλίτη του(και οι ισάριθμες Άγιες Τράπεζες στο Ι. Βήμα του) είναι αφιερωμένες: στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο (μεσαίο), στον Άγιο Πρωτομάρτυρα Στέφανο (δεξί) και στον Άγιο Νεομάρτυρα Φανούριο (αριστερό). Οι περισσότερες από τις αγιογραφίες στο εσωτερικό του αποτελούν έργα του φημισμένου κρητός αγιογράφου Λάμπρου Γουβιανάκη, στην εργασία του οποίου είχε συνεισφέρει και η εικαστικός Μαρία Μπέκα. Χαρακτηριστικό δείγμα της απαράμιλλης δεξιοτεχνίας του αποτελεί ο περικαλλής τρούλλος του Ναού, η αγιογράφική κόσμηση του οποίου συντελέστηκε δαπάναις του μεγάλου ευεργέτη της Ενορίας μας, ιατρού Θεμιστοκλέους Δενδρινού.

Στους ισόγειους χώρους του ο Ναός διαθέτει δύο ακόμη παρεκκλήσια, ένα αφιερωμένο στην Αγία Ευγενία και ένα αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στο ισόγειο λειτουργούν επίσης η Αίθουσα Εκδηλώσεων, το Αρχονταρίκι και οι εγκαταστάσεις του Ενοριακού Νεανικού Κέντρου, ενώ στο κατώτερο επίπεδο υφίσταται η ημιτελής, προς το παρόν, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που διαθέτει και θεατρική σκηνή.

Πριν από εικοσιπέντε χρόνια ιδρύθηκε από δραστήριους και εργατικούς ενορίτες μας το Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας κι έκτοτε λειτουργεί αδιάκοπα συνεχίζοντας να προσφέρει για τη βελτίωση των υποδομών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου